Bašta i vrt
  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

      Cveće

      ORHIDEJE TOKOM ZIME

      January 9, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte

Bašta i vrt

  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

      Cveće

      ORHIDEJE TOKOM ZIME

      January 9, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte
PovrtnjakVegetarian

Krastavac: Tako moćan, a tako skroman

Ovo zdravo povrće odvajkada važi za osveženje bez premca, bez njega se ne može zamisliti letnja i jesenja trpeza, mada, zahvaljujući masovnoj proizvodnji u staklenicima, može da se konzumira cele godine.

Na krastavac se često gleda s potcenjivanjem, možda zbog njegovog neuglednog izgleda, ali postoji na desetine razloga zbog kojih ga treba jesti što više i češće: prepun je vitamina i minerala, ima vrlo nisku kalorijsku vrednost, pa čak i lekovito dejstvo. Njegov latinski naziv cucumis sativus upućuje na pripadnost velikoj porodici bundeva (cucurbitatea), mahom jednogodišnjih biljaka, s karakterističnim srcastim listovima i stabljikama u obliku vreže, a poreklom je iz severne Indije.

U Evropu su ga doneli Stari Rimljani, mada se kao povrtna kultura na Starom kontinentu prvi put pominje u spisima tek u IX veku: predstavljen je kao retka biljka s hiljadu vrlina, što je savremana nauka nepobitno potvrdila. Danas neograničeno uživamo u njegovim blagodetima, ali možemo ga i sami uzgajati. Za to je dovoljno malo parče zemlje u vrtu, pa čak i saksija na terasi, a uz malo truda, bogat rod je zagarantovan.

PROČITAJTE I… Paradajz- sadite ga pametno

Sadnja krastavaca

Ako želite da konzumirate krastavac tokom celog leta, posejte ga krajem aprila, kada se temperature ustale na bar 15*C, iako se seme najuspešnije razvija na oko 25*C, zbog čega je dobra opcija klijalište iz kojeg se biljka presađuje kada uslovi postanu najoptimalniji. Kasne sorte, koje dospevaju u jesen, seju se krajem juna. Rasad (ili seme) sadi se u takozvane kućice, na razmaku od tridesetak centimetara, u redove čija je međusobna udaljenost oko 100 cm, ali sitnije vrste kao što su kornišoni, mogu se postaviti i gušće. Pod uslovom da je posađen na osunčanoj poziciji, rasad star mesec dana procvetaće za oko tri nedelje, a isto toliko biće potrebno da se iz cvetova formiraju plodovi, koji sukcesivno dospevaju tokom naredna dva meseca.

Više saveta potražite u magazinu Bašta i vrt 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Krastavac: Tako moćan, a tako skroman was last modified: June 21st, 2018 by Aleksandra Dudvarski
krastavcisadnja krstavaca
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Spoljašnja rasveta za lepše dvorište
next post
BUČART BAŠTE: Sto godina cvetanja

P0gledajte i ovo

Superterapija protiv hipertenzije

BELI LUK: Nametljiv, ali nezamenljiv

KRUŠKA za zdravlje, mladost i lepotu

Mirođija: Miris domaćinske bašte

Rukola: ukusna salata i prirodni lek

Kelj: Pravo zimsko povrće


Potražite na kioscima

Novo na portalu!

  • PRIRODNI KAMEN KAO NEIZOSTAVNI ELEMENT UREĐENJA PROSTORA

  • Prelistavamo novi broj: Moja lepa bašta #30

  • Novi broj časopisa Moja Bašta

U trendu!

  • SUNCOKRET – neodoljivi patuljci

  • Amarilis veličanstveni

  • KALANHOJA – kraljica skromnosti

  • Prirodni SAVEZNICI VAŠE KOŽE

  • SOBNE BILJKE – zdrave i lepe cele zime

@2018 - Color Media International. All Right Reserved.


Back To Top