Bašta i vrt
  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Najbolji izbor za vaše bilje

      September 1, 2021

      Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte

Bašta i vrt

  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Najbolji izbor za vaše bilje

      September 1, 2021

      Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte
Povrtnjak

ŠARGAREPA – rumena, zdrava i lepa

Može se konzumirati sirova ili kuvana: jela od ovog slatkastog korena prepunog vitamina i minerala izuzetno su ukusna i hranljiva. Uz to, mrkva se vrlo lako uzgaja, čak i u saksiji.

Sve do 16. veka, šargarepa (mrkva) je bila na velikoj ceni samo u svojoj postojbini, srednjoj Aziji i Bliskom istoku, dok je u Evropi rasla samoniklo po osunčanim, suvim livadama i nije bila naročito ukusna.

U starogrčkom se pominje termin „karotyon“, u latinskom „carota“, poznato je da se koristila kao lek, ali nema dokaza da je u Evropi bila kultivisana u antičko doba. Kada su Arapi doneli uzgajane primerke na Stari kontinent, botaničari i vrtlari konačno su shvatili kakvo se blago krije u njenom dugačkom korenu, pa su se ozbiljnije pozabavili hibridizacijom i uzgajanjem ovog čudesnog povrća.

Tako su nastale nove sorte ukusnog, slatkastog korena, koje su kroz vekove postale istinski vladari kuhinje, ali i dragocen sastojak farmaceutskih i kozmetičkih preparata.

Svoj terapeutski značaj šargarepa duguje visokom sadržaju beta-karotena, supstance koja se pretvara u vitamin A, moćni antioksidans čije je lekovito delovanje nauka odavno dokazala, pre svega kada je reč o slabosti organizma, anemiji i prevenciji najtežih oboljenja.

Količina ovog vitamina u kilogramu mrkve deset puta je veća od dnevnih potreba organizma, i zato ćete konzumiranjem samo jedne šargarepe na dan zaista mnogo učiniti za svoje zdravlje. Lako se uzgaja čak i u saksiji, a zbog skromnih potreba može se saditi između zahtevnijih biljaka….

Ostatak sadržaja potražite u štamšanom izdanju ili preuzmite kompletna digialna izdanja putem online servisa Novinarnica.net

 

ŠARGAREPA – rumena, zdrava i lepa was last modified: December 15th, 2017 by gorananicic
povrćeŠARGAREPA
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
ARONIJA – mali, moćni žbun
next post
Timijan – Thymus vulgaris

P0gledajte i ovo

PITOMA NANA, Mentha piperita

Paradajz: Sadite ga pametno!

Koje biljke mogu da se seju tokom...

Matovilac bogatstvo vitamina i minerala

JESEN U POVRTNJAKU: Pune ruke posla

BELI LUK – savršenstvo s malom manom


Potražite na kioscima

Novo na portalu!

  • Najbolji izbor za vaše bilje

  • Sve za vašu baštu

  • PRIRODNI KAMEN KAO NEIZOSTAVNI ELEMENT UREĐENJA PROSTORA

U trendu!

  • Amarilis veličanstveni

  • KALANHOJA – kraljica skromnosti

  • SUNCOKRET – neodoljivi patuljci

  • Prirodni SAVEZNICI VAŠE KOŽE

  • Tilandsija-cvetni vanzemaljac

@2018 - Color Media International. All Right Reserved.


Back To Top