Bašta i vrt
  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Najbolji izbor za vaše bilje

      September 1, 2021

      Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte

Bašta i vrt

  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Najbolji izbor za vaše bilje

      September 1, 2021

      Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte
Bašta&Terasa

Japanska jabuka: Slatka kao med

Poslednjih godina ovaj plod se može naći i kod nas, ali još uvek se pomalo ustručavamo da ga probamo. Prava šteta, jer je neverovatno ukusan i zdrav, zbog čega ne bi bilo loše razmisliti i o uzgajanju kakija, što nije ni teško ni komplikovano.

Japanska jabuka

Rod Diospyros, kojem pripada japanska jabuka, poznata i pod nazivom kaki, obuhvata preko 200 suptropskih i tropskih, listopadnih ili zimzelenih žbunova i drveća, od kojih većina ima jestive plodove. Njihovo latinsko ime znači “voće bogova”, a poreklom su iz Kine, gde se gaje više od 2.000 godina (u toj zemlji postoje primerci stari preko 500 godina).

Otkud onda naziv “japanska”? Kao i u slučaju mnogih drugih biljaka (hrizantema, japanska trešnja, dunja), baštovani iz Zemlje izlazećeg sunca prenosili su iz susedstva rastinje koje bi im se dopalo, nadevali mu novo ime, dodavali odrednicu “japanski” i tako mu “zapečatili” poreklo. Ukratko, brendirali su proizvod. To su učinili i s kakijem, i za svaki slučaj odmah napravili minijaturnu verziju ovog drveta – bonsai. Tako je nastao ukrasni kultivar Diospyros koja obilno rađa, a čijim se kalemljenjem dobija sorta koja se danas može naći na tržištu.

 

Kaki se odavno uzgaja u celom svetu: ovo snažno listopadno drvo može da naraste do 10 m, ima velike, sjajne kožaste listove i krupne, dekorativne cvetove iz kojih se razvijaju ukusni plodovi nalik paradajzu.

PROČITAJTE I… Blagotvorne kapljice i i zdrave i ukusne bobice mirte

Postoje jednodomi i dvodomi varijeteti (stabla s muškim i ženskim cvetovima na jednoj biljci, ili samo sa ženskim ili isključivo s muškim cvetovima). Tri do pet godina nakon sadnje, kada je krošnja već razvijena, u maju i junu počinju se formirati pupoljci iz kojih se razvijaju cvetovi, pretežno ženski (mogu biti i dvopolni) koji traju 14-20 dana. Plodovi se mogu razviti i bez oprašivanja i oplodnje, a u tom slučaju nemaju seme, dok oni oprašeni muškim cvetovima imaju košticu.

Mlada biljka se sadi iz saksije na stalno mesto kada navrši dve do tri godine. Japanskoj jabuci mora se obezbediti dosta sunca (pogotovo u jesen kad joj dozrevaju plodovi) i velika vlažnost, pa je treba posaditi na svetlom mestu i redovno zalivati, naročito kada je drvce još mlado. Prilikom sadnje skraćuje joj se koren, a u jamu se stavlja mineralna prihrana, koje se zajedno s onim od kalifornijskih glista kasnije dodaje jednom u dve nedelje. Kaki rađa obilno, u zavisnosti od veličine drveta, i preko 200 kg plodova po stablu. Inače, dobro podnosi hladnoću, čak i temperature do -20°C.

Više saveta potražite u magazinu Bašta i vrt 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Japanska jabuka: Slatka kao med was last modified: May 22nd, 2018 by Aleksandra Dudvarski
japanska jabukakaki jabuka
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Divlji šafran
next post
Terasa kakvu ste oduvek želeli

P0gledajte i ovo

SKIMIJA: nežna ali snažna

Neprolazna lepota JAPANSKOG JAVORA

Zasadite jagode!

VREME JE ZA SADNJU LUKOVICA

Merdevine kao stalak za cveće

Živa ograda nikad lepša!


Potražite na kioscima

Novo na portalu!

  • Najbolji izbor za vaše bilje

  • Sve za vašu baštu

  • PRIRODNI KAMEN KAO NEIZOSTAVNI ELEMENT UREĐENJA PROSTORA

U trendu!

  • Amarilis veličanstveni

  • KALANHOJA – kraljica skromnosti

  • SUNCOKRET – neodoljivi patuljci

  • Prirodni SAVEZNICI VAŠE KOŽE

  • Tilandsija-cvetni vanzemaljac

@2018 - Color Media International. All Right Reserved.


Back To Top