Bašta i vrt
  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Najbolji izbor za vaše bilje

      September 1, 2021

      Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte

Bašta i vrt

  • Novi broj
  • Cveće
    • Cveće

      Najbolji izbor za vaše bilje

      September 1, 2021

      Cveće

      Hortenzija – ukras celog leta

      May 12, 2020

      Cveće

      Forzicija najavljuje proleće

      March 11, 2020

      Cveće

      Cinerarija – vesela gošća sa Tenerifa

      March 11, 2020

      Cveće

      Afelandra – pozdrav iz Brazila

      March 11, 2020

  • Bašta&Terasa
  • Povrtnjak
  • Travnjak&Vrt
  • UMETNOST&bašte
Bašta&Terasa

Meksički krastavac – LUBENIČICA s ukusom krastavca

Ovo malo cudo poreklom je iz Srednje i Južne Amerike gde se uzgaja vekovima i smatra se vrhunskim delikatesom, ali je vrlo cenjeno i u fitoterapiji i koristi se za lecenje “hiljadu i jedne bolesti”

Meksicki krastavac, kako glasi zvanican naziv te bujne puzavice, vekovima se uzgaja u tropskom pojasu i njegov osvežavajuci ukus nalik krastavcu s primesom limete, na velikoj je ceni u svim nacionalnim kuhinjama tog podneblja.

Sve više se uzgaja i u drugim delovima sveta, gde baštovani i gastronomi tek otkrivaju ovo neverovatno mini-povrce, koje se može jesti sirovo, termicki obrađeno ili marinirano limunovim sokom, dodavati u supe, sosove, salate, cak i decje kašice. Nutricionisti ga preporucuju zbog obilja vitamina C i esencijalnih masnih kiselina, dok fitoterapeuti od meksickog krastavca pripremaju caj protiv raznih upala, kamena u bubregu, hipertenzije i ateroskleroze.

Jestivi su cak i gomolji biljke koji se pripremaju kao krompir. Kod nas se bez problema može uzgajati i u bašti i na terasi, i to kao jednogodišnja biljka, iako je u svojoj postojbini trajnica, jer ne može da preživi hladnu kontinentalnu klimu.

RODNO I BLAGORODNO

Biljka je veoma plodna i rađa neprestano od proleca pa sve do kraja oktobra, a od jedne vreže može se dobiti cak dvadeset kilograma ploda. Kao i sve puzavice, brzo se širi: ako su uslovi povoljni, elasticne stabljike lubenicastog mini-krastavca dostižu dužinu i do deset metara, pa mu treba obezbediti dobru potporu. Zauzvrat cete imaceti savršenu hladovinu tokom celog leta.

Baštovan

Razmnožava se sadnjom ploda koji se u tu svrhu bere pre nego što potpuno sazri, umotava u papir i odlaže na prohladno mesto. U prolece, kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, lubenicica se polaže u zemlju tako da joj vrh viri iz zemlje 2-3 centimetra. Uvek je bolje plod prvo posaditi u posude pa kad se nova biljka malo razvije, presaditi je u vrt. Da bi bio što rodniji, meksicki krastavac se pre cvetanja pokriva tamnom folijom, i to svakog dana od popodneva do jutra sve dok pupoljci ne pocnu da se otvaraju. Zahteva plodno tlo i dosta vode, ali se ne sme zalivati po lišcu.

Meksički krastavac – LUBENIČICA s ukusom krastavca was last modified: January 17th, 2018 by gorananicic
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
LUBENICA slatka, sočna i zdrava
next post
Celozija – plamičak u vrtu

P0gledajte i ovo

Rešetke za puzavice

Vatromet boja za kraj leta

Lovor: Miris antičkih vremena

NOVI BROJ ČASOPISA “MOJA BAŠTA”

Zasadite jagode!

Sadite pelcere? Obavezno upotrebite ALU-FOLIJU!


Potražite na kioscima

Novo na portalu!

  • Najbolji izbor za vaše bilje

  • Sve za vašu baštu

  • PRIRODNI KAMEN KAO NEIZOSTAVNI ELEMENT UREĐENJA PROSTORA

U trendu!

  • Amarilis veličanstveni

  • KALANHOJA – kraljica skromnosti

  • SUNCOKRET – neodoljivi patuljci

  • Prirodni SAVEZNICI VAŠE KOŽE

  • Tilandsija-cvetni vanzemaljac

@2018 - Color Media International. All Right Reserved.


Back To Top